DUYURULAR!
- Artık her mesajı (konu değil) ayrı ayrı Sık Kullanılanlara ekleyebilirsiniz. Ve herhangi bir konuya mesaj yazarken editör penceresi üzerinde bulunan Favori Mesajlar butonunda favladığınız mesajı seçebilirsiniz.
- Artık forum üyelerinin Portal'a ayrıca üye olmasına gerek kalmayacak. Forum kullanıcı adı ve şifresiyle portala giriş yapabileceksiniz. Şuan açıldı ancak geliştirmesi sürüyor.
Build Moc Toyota FJ40 - Lego Alternatifi
Moderatör: aknctn
Bu konu 3 kez öne çıkarıldı
⬆️ Öne Çıkar
aknctn, 27 Ara 2024 22:58
Yapım veya blok oyuncak tutkunu biri olarak sadece Lego marka yapımlar alıyordum. Gerek fiyat gerekse de çeşitlilik açısından bu markanın dışına çıkmaya karar verdim.
Bricks MOC (My Own Creation) ile ilgilenmeye başladım. Lego gibi yapımların ve hayranlarının kendi tasarımlarını yapması anlamına gelir.
Bunu tasarlayan uygulamaları ve bağımsız olarak tasarlanmış modelleri kolayca bulup erişebilirsiniz. Bu konu altında da paylaşımlarını yapabiliriz. Yine bir gün araştırma içerisindeyken bu modelle karşılaştım. 1/12 Toyota J40!
Video fotoğraflardan ve kısa kesit videolardan oluşuyor. Ara ara kısa açıklamalı pop-up'lar belirir. Sabırla atlamadan hız arttırarak izlemenizi tavsiye ederim. Sesli anlatım bulunmuyor.
Devam etmeden önce kısaca gerçek Toyota J40’dan bahsetmek gerekirse;
Toyota FJ40, Toyota Land Cruiser serisinin bir üyesi olup 1960-1984 yılları arasında üretilmiş bir arazi aracıdır. Özellikle dayanıklılığı, sadeliği ve sağlamlığı ile tanınan bu model hem sivil hem de askeri kullanımda tercih edilmiştir.
Öne Çıkan Özellikleri:
Tasarım:
Kompakt ve kutu gibi bir gövde yapısına sahip.
Açılabilir ön cam ve sökülebilir tavan opsiyonları ile esneklik sunar.
Motor:
Çeşitli benzinli ve dizel motor seçenekleriyle üretildi.
En popüler motor tipi 3.9L sıralı 6 silindirli benzinli motordur (F tipi motor).
Çekiş Sistemi:
4x4 çekiş sistemi ile zorlu arazi koşullarında yüksek performans sağlar.
Manuel şanzıman sistemi standarttır.
Dayanıklılık:
Arazideki başarısı nedeniyle "durdurulamaz" bir araç olarak anılmıştır.
Basit yapısı sayesinde kolayca tamir edilebilir.
Kullanım Alanları:
Tarım, askeri hizmetler, arama-kurtarma ve macera gezilerinde popülerdir.
FJ40'ın Mirası:
Bugün bile FJ40, klasik araç severler arasında yüksek bir değere sahiptir. Restorasyon projeleri için sıkça tercih edilir ve koleksiyoncular tarafından aranır. Toyota'nın modern Land Cruiser serisinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir.
FJ40, hem güvenilirlik hem de sağlamlık açısından Toyota'nın küresel marka kimliğinin önemli bir sembolüdür.
Toyota FJ40 Brick Moc Model Montaj ve Malzeme Kalitesi
Modeli eBay üzerinden tek bir satıcıdan bulup aldım. Fiyat araştırmasına girmek istedim ama aliexpress dahil başka hiç bir sitede bulamadım. Sanırım çıkalı çok olmuş ve tükenmeye başlamış.
Ürünün markası, üreticisi yok. Gönderilirken de orjinal kutusuyla gönderilmiyor. Sanırım o da yok. Görüntülerde görünen kutu ve marka amblem olarak Happy Build ibaresi göstermelik.
İçerisinde yapımı için profesyonelce hazırlanmış kitapçığı da mevcut. Yaparken hiç zorluk çekmiyorsunuz atlanan bir detay yok.
Malzeme kalitesi videoda da görebileceğiniz gibi güzel sizi kalite anlamında tatmin edecektir. Yapıma başlarken de parçaların birbirine geçişi tutuşu güzeldi. Zorlanmadan elinizi tahriş etmeyecek şekilde ve yerine güzelce oturuyordu. Fakat bazı noktalarda gevşeklik bolluk hissiyatı da oluşmadı değil. Ama bu gözünüzü korkutmasın sorun yaratacak sizi rahatsız edecek kadar çok değil.
Lego ve alternatif yapımlarda en bir model yaptıysanız bilirsiniz kritik bölümlerinde ana parçaları haricen ayrı ayrı toplanır ve daha sonra onlarda birleştirilir. İşte bu birleştirme kısımlarının zayıf olarak tasarlanması, yeterli bağlantı parçası eklenmemesi bu kısımlarda projenin zayıf tasarlanmış olması en büyük eksi yanı denebilir.
Videoda da görebileceğiniz gibi tavan kısmını dışarıda toplayıp ana gövdeye monte ederken sağ ve solda ucu kısa sadece ikişer tutucu var. Bu durumu defransiyel ve amortisör kısımlarında da yaşadım.
Özellikle motor kaputu kısmı çok amatörce tasarlanmış. Açılıp kapanırken yerinden çıkıyor. Ve kapanırken motor parçalarına takılıp kapanmada sorun yaşatabiliyor. Bunu kendiniz iyileştirebilirsiniz bağımsız parça siparişleri vererek o bölgede istersen oynama yapabilirsiniz.
Tüm bu eksilere rağmen almaya değecek bir model. Eksileriyle de olsa bittikten sonra sizi yeterince tatmin edecektir.
Toyota FJ40 RC Kontrol - Hangi Motorları Almak Gerekiyor
RC/kumanda kontrolünü siz isteğe bağlı alıyorsunuz. İki türlü de uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış. Kitapçıkta motor montajı hakkında da bilgi veriyor eğer motorları almazsanız normal tasarıma devam edebilirsiniz.
Eğer Rc kontrollü bir model oluşturmak istiyorsanız almanız gereken parçalar;
2 adet L motor. (Tekerleklere güç aktarımı için)
1 adet servo motor. (Direksiyon kontrolü için)
1 adet M motor. (Ön tamponda bulunan vinç için)
4 kanallı kumanda ve alıcı. Alıcının içerisinde güç yuvası dahili batarya olarak geliyor.
Rc kontrol olmadan inşa etmek isterseniz vinç kontrolünü manuel olarak elle yapabiliyorsunuz.
İsteğe bağlı kişiselleştirebilirsiniz. Motor ve aksam bağlantıları lego parçası gibi geçmeli. Yani motoru alıcıya/güç kaynağına lego parçası takar gibi takıyorsunuz. Temas iletim için geçme yerleri elbette farklı ve iletkenler mevcut. Kişiselleştirmek için led ışık gibi aksesuarlar alabilirsiniz. Örnek olarak ben ön farlara led aydınlatma aldım ve tekerleklere güç aktaran motorun bağlantı noktasının tam üzerine taktım. Kumandadan ileri yönlü hareket tuşuna bastığınızda led aydınlatma da çalışıyor.
Servo motor haricindeki tüm motorlar bulunduğu alana rahatça sığdı ama sanırım ben servo motoru büyük almış olmalıyım ki onu yerleştirirken biraz zorlandım ve alanı boşaltmam gerekti. Eğer almayı düşünürseniz dikkatli olun.
Ürünü dışarıda deneme fırsatım olmadı ama evde test ettiğim kadarıyla tork yüksek ve oldukça seri. Hatta bu serilik beni biraz düşündürüyor neticede mekanik aksam aktarma grubu plastik kırılabilir.
Ek olarak motor detayları hoşuma gitti. Araç giderken hareket eden pistonlar güzel düşünülmüş ve tasarlanmış. Kapılardaki yaylı açma kapama mekanizmaları ve direksiyonunda kumandadan sağ sol hareketleriyle dönmesi de.
Toyota markasının etiketleri kabartmalı ve metalizeydi. Gerçekten çok orijinal duruyor.
Toparlamak gerekirse alınabilir bir ürün ve pişmanlık duymazsınız. Bu benim Lego gibi bilindik markalar dışında diğer seçeneklere bakış açımı olumlu anlamda değiştirdi. Bu hobiden keyif alacaksanız sorun istemezsiniz ve profesyonelce tasarlanmış bir proje beklersiniz. Bunun gibi bir çok gerekçeden ön yargıyla yaklaşabilir uzak durabilirsiniz. Bir yerden başlamanızı tavsiye ederim. Studio 2.0 gibi uygulamalarla kendiniz de tasarlayabilir, parça listesi çıkartabilir, montaj kitapçığı oluşturabilirsiniz. Veya bağımsız tasarımcılar tarafından tasarlanmış projeleri alarak kendiniz özel parça siparişi verip ürünü toplayabilirsiniz. Bu projelere Bricklink gibi sitelerden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |