Steam Deck’e Windows Nasıl Kurulur? Steam Deck Windows 11 Kurulumu

Steam Deck Oyunlar

Moderatör: aknctn

Mesaj
Yazar
Kullanıcı avatarı
aknctn
Verified
Moderatör
Makaleler: 0
Mesajlar: 789
Kayıt: 09 Nis 2019 13:53
Cevaplar: 2
5
Ruh hali:
Teşekkür etti: 165 kez
Teşekkür edildi: 238 kez
Türkiye

Steam Deck’e Windows Nasıl Kurulur? Steam Deck Windows 11 Kurulumu

#1 Okunmamış mesaj gönderen aknctn »

Steam Deck Windows Kurma.jpeg




Steam Deck’e Windows kurma rehberi veya Steam Deck Windows kurulumu ana konu diyebiliriz sanırım bu konu için. Bir gün her Steam Deck sahibinin Windows kuracağına eminim :D

Steam Deeck’te yüklü gelen Linux işletim sistemi ve bunda masaüstü modu olması çok güzel. Desteklenmeyen uygulamalar çeşitli protonlarla çalıştırılabiliyor ama bir yere kadar. Birazda zahmetli. En son Rdr 2 Türkçe yamasını çalıştırmak için çok uğraşmıştım oldu ama sonra ortaya başka bir problem çıktı. Kısacası Windows kurayım rahat edeyim dedim ve hiç hazırlık yapmadan aniden bu işe kalkıştım. Görsellerden aceleye geldi şimdiden kusura bakmayın.

Steam Deck’e Windows 10 veya 11 kurmak çok kolay. Bilgisayara format atmaktan hiç bir farkı yok. Ben Windows 11 kurmayı tercih ettim ve Microsoft’un sitesin yükleme aracını indirerek direk ön yüklenebilir flash disk oluşturdum. Bazı sitelerde yanınızda usb type c çoklayıcı olsun klavye mouse şart ve şarja takılı olması lazım gibi söylemler yazılmış ben hiç birini yapmadım. Şarj %70 civarındaydı ve sadece bir tane tek girişli type c yuvasını usb’ye dönüştüren minik bir aparatım vardı onunla hallettim.

Steam Deck’e Windows kurmak için klavye mouse şart mı?

Dokunmatik ekran, boot ve kurulum sırasında aktif. Tuşlardansa sadece birkaç tanesi çalışıyor. Ben böyle hallettim. Yalnız disk bölümlemede istediğiniz değeri klavye olmadan giremezsiniz. Bende buna gerek kalmadı aşağıda sebebini okursunuz. Ve flash diskle işiniz bittikten sonra çıkarıp mouse takabilirsiniz.

Steam Deck’e Windows 11 Nasıl Kurulur?

Tedbiren cihazınızın şarjı olsun ve type c girişli usb bellek veya type c’yi usb girişe dönüştürebilecek bir aparata ihtiyacınız var. En az da 8 Gb kapasiteli flash bellek gerekiyor.

Windows 11 veya Windows 10 işletim sistemini Microsoft’un sitesinden indirin. Görüntüde görüldüğü gibi usb ön yükleme oluşturmayı seçin. İndireceğiniz arayüz Windows işletim sisteminin indirip flash diske otomatik olarak aktaracak ve işlemi hızlıca tamamlayacak.

Windows 11 indir .png


Flash diskinizin hazır olduğunu varsayarsak Steam Deck cihazını kapatın ve cihaz üzerinden ses kısma tuşuna basılı tutarken açma (power) tuşuna bir kez basın. Karşınıza boot menüsü çıkacak en altta listelenen flash belleği seçin.
Steam Deck boot menüsü.jpeg


Dikkat! Bu noktadan sonra. Steam Deck’te mevcut işletim sistemi dahil her şey geri alınamamak üzere silinecek.

Steam deck windows kulurumu.jpeg


Üsteki fotoğrafda görüldüğü gibi şimdi yükle butonuna basın.

Windows 11 kurulumu.jpeg

Windows 11 versiyonunu seçin. Windows 10 kuruyor olsanız da karşınıza aynı şeyler çıkacak.

Windows.jpeg

Şartları kabul edin ve devam edin.


Steam Deck windows Disk Biçimlendirme.jpeg

Bu nokta kritik! Bazıları demişki buradan sadece bir tane diski silip biçimlendirerek, yükleme diski olarak seçip kurulum yapabilirsiniz. Diğerlerinde nasıldır bilmiyorum ama benim cihazım 64 Gb ve buradaki en büyük disk boyutu tek başına 47 Gb. Ve Windows 11 kurulumu için gereken minimum disk alanı 52 Gb. Ben hem bu yüzden hemde diğerlerinin kalmasının sağlıklı olmayacağını düşünerek hepsini sildim ve sonrasında yeni disk oluşturma seçeneğine tıklayarak tek bütün bir disk oluşturdum. Tabi ardından da tekrar biçimlendirdim. İşte bu noktadan sonra geri dönüş yok.

Steam Deck windows.jpeg

Yeni oluşturduğunuz diski seçip ilerlediğinizde kurulum başlamış olacak ve kısa sürede tamamlanacak.


Steam deck Windows etkinleştirme.jpeg

Windows’u etkinleştirmek için lisans anahtarı istediğinde bu kısmı atlayıp geçebilirsiniz.

Windows 11 kurma.jpeg
Windows 11 başlangıç ayarları .jpeg

Başlangıç ayarlarınızı yaptıktan sonra Windows hazır!


Kurulum sırasında ekran dikey pozisyonda ama kurduktan sonra kolaylıkla ekranı yatay pozisyona döndürebilirsiniz. Bunun için masaüstüne sağ tıklayın ve ardından görüntü ayarlarına tıklayın.

Steam deck Windows 11 görüntü dikey.jpeg

Ardından görüntü ayarlarını yatay olarak seçin.
Windows 11 görüntü ayarları .jpeg


Ve aşağıdaki linkten Steam Deck Windows driverları indirin.
Steam deck Windows driver.jpeg


https://help.steampowered.com/tr/faqs/v ... -D643-BAA8


Steam Deck’e Windows 10 ve Windows 11 için aynı sürücüleri kurabilirsiniz. Wifi ve Bluetooth’u kurmadan tanıdı. Size tavsiyem tüm güncellemeleri driver’lardan önce kurun.




https://www.microsoft.com/tr-tr/softwar ... /windows11


Sonuç

Bazı donanımları tanımadı ve Steam sitesinden indirilen driverlar da çözüm olmadı. Gamepad tuşları Steam’e eklenmemiş oyunlarda çalışmıyor. Steam kütüphanenizde olmayan oyunları Steam Deck Gamepad’i ile oynayamazsınız. RockStar launher yükleyerek Rdr2 indirdim ve joystickler çalışmadı ama launcher exe dosyasını Steam uygulaması üzerinden steam dışı oyun ekle diyerek Steam üzerinden launcher’ı çalıştırıp, launcher içinden de oyunu açınca joystickler o zaman çalıştı.

Şuan oyun oynamada sorun yok ama aygıt yönetici de bazı tanınmayan donanımlar var ve Steam bu konuda tam anlamıyla destek sağlamamış çalışmaları sürdürüyormuş. Fakat rdr2 tam ekran ve pencereli ekran sorunu hariç başka bir sorun yok. Tam ekran sorunu diğer oyunlarda var mı yok mu onu da deniycem.

Windows 10 veya 11 hangisini kurarsanız kurun mutlaka Steam indirin ve oyunları kütühaneye ekleyin. Steam üzerinde de joystick ayarlarınızı kontrol edin aşağıdaki gibi olduğuna emin olun.

Steam Deck gamepad ayarları.jpeg
Resim

Etiketler:
Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
aknctn
Verified
Moderatör
Makaleler: 0
Mesajlar: 789
Kayıt: 09 Nis 2019 13:53
Cevaplar: 2
5
Ruh hali:
Teşekkür etti: 165 kez
Teşekkür edildi: 238 kez
Türkiye

Re: Steam Deck’e Windows Nasıl Kurulur? Steam Deck Windows 11 Kurulumu

#2 Okunmamış mesaj gönderen aknctn »

Steam Deck’te ekran boyutlandırma sorunu olan oyunlar için;

viewtopic.php?t=2274
Resim

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık

“Steam Deck” sayfasına dön