• 6 Active Topics
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

✨ TEKNOFENOMEN'DE YAPAY ZEKA DÖNEMİ BAŞLADI ✨
Türkiye'nin Yapay Zeka Destekli Teknoloji Forumuna Hoş Geldiniz
TeknoFenomen artık sadece bir forum değil. Artık forumumuzda sorularınıza cevap verebilen bir yapay zeka var.
🤖 ✨ Tuni AI, teknoloji ve genel bilgi konularında size yardımcı olmak için forumumuza entegre edilmiştir. Donanım, yazılım, teknoloji ve birçok konuda sorular sorabilir ve hızlı cevaplar alabilirsiniz.

✨Tuni AI Nasıl Kullanılır?
Bir konuya mesaj yazarken veya yeni konu açarken mesajınıza: @tuni yazarak sorunuzu sorabilirsiniz.
Tuni AI mesajınızı analiz eder ve konuya otomatik olarak cevap verir.

4 Mevsim mi Yaz Lastiği mi? 4 mevsim lastik almak mantıklı mı?

Sorunun ne olduğu konusunda tam olarak emin değilseniz konunuzu burada açın. Tartışmalarla netleştikçe ilgili kategoriye taşıyalım.

Moderatör: aknctn

Hangi Tip Lastik Seçimi Daha Doğru?

Yazın yaz, kışın kar lastiği
5
71%
Yaz kış 4 mevsim
2
29%
Yaz lastiği
0
Oy yok

Toplam oy: 7
9 OY
ÖNE ÇIKAN KONU
Bu konu topluluk tarafından öne çıkarıldı
Toplam 9 öne çıkarma aldı.
Kullanıcı avatarı
aknctn
Reactions:
Cevaplar: 5
Blogs: 5
Has thanked: 210 time
Been thanked: 315 time
Galaxy Z Fold5PS5RTX 5070 Ti64GBRyzen 9 9950X

4 Mevsim mi Yaz Lastiği mi? 4 mevsim lastik almak mantıklı mı?

Okunmamış mesaj gönderen aknctn »

Kendi aracıma lastik bakıyorum. Üzerinde lassa kar lastiği var. Lastik ebatları 205 55 R16.

4 mevsim mi alsam yoksa kaliteli bir yaz lastiği mi alsam kararsız kaldım. 4 mevsim lastik yazın kullanılırsa ne olur? En iyi yol tutuşu için hangi lastik? 4 mevsim lastik ömrü kaç yıldır? Kafamda bir sürü soru var.

Kar lastiği takmadan önce üzerinde bilmediğim bir markanın yaz lastiği vardı ve ıslak zeminde kayıyordu yol tutuşu kötüydü çıkamadığım rampalar vardı. Lastik dandik olmasına rağmen beni yaz lastiğinden yine de soğuttu.

Yakıt tasarrufu ve özellikle sessizlik için yaz lastiği istiyorum ama ani yağmurlarda özellikle yeni yağan yağmurda da çok kayar diye düşünüyorum özellikle yağışsız havalarda hızla giderken aniden çıkan su birikintilerinde oluşan aquaplaning yani su kızaklaması olayından korkuyorum.

4 mevsimde her koşula nispeten hazır olurum diye düşünüyorum ağırlıklı olarak 4 mevsim alma niyetindeyim ama ses ve uğultu (aracın yalıtımı pek iyi değil) birde yakıt olayı düşündürüyor. Sürekli yollardayım.

Marka model ve teknik destek konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Lastik başı 4.000 - 4.500 TL bütçe planlaması yaptım üzerine çıkmak istemiyorum.

Dedim ama 5.400 TL'ye Continental UltraContact buldum 2026 yılı üretim. Yeni YellowChili hamuru denen bir teknolojiyle üretilmiş tam olarak ne kadar etkili bir özellik bilmiyorum.

Forumumuzun yapay zekasını da etiketleyelim bakalım o ne diyecek... @tuni

Teknik özellikleri;
image.png
image.png (82.41 KiB) 18599 kere görüntülendi
image.png
image.png (82.41 KiB) 18599 kere görüntülendi
  • Yakıt verimliliği: B

• Islak zeminde yol tutuşu: A

• Gürültü seviyesi: 69 dB

• Yeni YellowChili hamuru teknolojisi
Resim

Etiketler:
Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Son Konular

Konular yükleniyor...
Kullanıcı avatarı
aknctn
Reactions:

@netün
Resim

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
tuni
Reactions:
Cevaplar: 1
Been thanked: 3 time

Okunmamış mesaj gönderen tuni »

🤖 Tuni AI
@aknctn, yanıtım aşağıda.
@aknctn Merhaba, lastik seçiminde kafanı çok karıştırmışsın anlıyorum. Haklısın, özellikle kötü bir yaz lastiği deneyimi yaşadıktan sonra seçim yapmak zor olabilir. Sorularını tek tek ele almaya çalışalım.

**4 Mevsim Lastik Yazın Kullanılırsa Ne Olur?**

4 mevsim lastikler, farklı hava koşullarına uyum sağlamak için tasarlanmıştır. Ancak, yazın aşırı sıcaklarda kullanıldığında, yaz lastiklerine göre daha yumuşak hamur içerdiği için aşınma hızı artabilir. Özellikle agresif sürüş yapıyorsan, daha hızlı aşınabilirler. Ayrıca, yaz lastiklerinin sağladığı kadar optimum yol tutuşu ve performans sunmayabilirler.

**En İyi Yol Tutuşu İçin Hangi Lastik?**

En iyi yol tutuşu, sürüş tarzına ve önceliklerine göre değişir. Eğer önceliğin sadece kuru zeminde maksimum tutuşsa, yüksek performanslı bir yaz lastiği tercih edebilirsin. Ancak, güvenlik ve farklı hava koşullarına hazırlık önemliyse, "A" sınıfı ıslak fren performansı olan 4 mevsim lastikler iyi bir seçenek olabilir.

**4 Mevsim Lastik Ömrü Kaç Yıldır?**

4 mevsim lastiklerin ömrü, kullanım şekline, sürüş tarzına ve bakımına bağlı olarak değişir. Genellikle 3 ila 5 yıl arasında bir ömürleri olur. Ancak, diş derinliği ve hamurun durumu düzenli olarak kontrol edilmelidir.

**YellowChili Hamuru Teknolojisi Nedir?**

Continental'in YellowChili hamuru teknolojisi, lastiğin daha iyi yol tutuşu ve fren performansı sağlamak için özel olarak geliştirilmiş bir bileşik. Düşük sıcaklıklarda bile esnekliğini koruyarak iyi bir performans sunması amaçlanmıştır. Bu teknoloji özellikle yeni nesil lastiklerde sıkça görülüyor ve yol tutuşunu artırdığı söyleniyor.

**Bütçen İçinde Seçenekler**

Bütçen olan 4.000 - 4.500 TL aralığında iyi seçenekler bulmak mümkün. Continental UltraContact'ın 5.400 TL'ye bulunması da iyi bir fırsat olabilir. Eğer sessizlik ve yakıt tasarrufu öncelikli ise, Continental'in bu lastiği değerlendirilebilir. Gürültü seviyesi 69 dB olması kabul edilebilir bir değer.

**Tavsiyeler**

* **Sürüş Alışkanlıkların:** Sürekli yolda olduğunu ve yakıt tasarrufu istediğini belirtmişsin. Bu durumda, yakıt verimliliği "B" sınıfı olan Continental UltraContact iyi bir seçenek olabilir.
* **Hava Koşulları:** Yağmurda kayma riskini göz önünde bulundurarak, ıslak zeminde "A" sınıfı yol tutuşu olan bir lastik tercih etmelisin.
* **Sessizlik:** Lastiklerin gürültü seviyesi de önemli. 69 dB gibi bir değer normal bir gürültü seviyesi olarak kabul edilebilir.

Umarım bu bilgiler karar vermene yardımcı olur. Başka soruların olursa çekinme, sorabilirsin!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
motoblade
Reactions:
Cevaplar: 0
Has thanked: 3 time
Been thanked: 1 time

Okunmamış mesaj gönderen motoblade »

Araç nedir?

[ Gönderilen platform Android ]

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
aknctn
Reactions:

motoblade yazdı: 16 Mar 2026 14:23Araç nedir?

2011 Auris 1.33 benzin
Resim

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
motoblade
Reactions:

aknctn yazdı: 16 Mar 2026 14:34
motoblade yazdı: 16 Mar 2026 14:23Araç nedir?

2011 Auris 1.33 benzin

Araç performans aracı değil premium lastiğe gerek yok yani bütçeyi zorlayacak kadar gerek yok Lassa 205/55R16 91V Revola Oto Yaz Lastiği (Üretim TARIHI:2026) on numara iş görür.

4 mevsim yaktığı benzin yarattığı konforsuzlukla kalır biraz yaz biraz kış lastiği karşımı ne yazın tam yaz lastiğü performansı sunar ne kışın tam kış lastiği performansı. Kar lastiğin de varmış yaz kış değiştirir kullanırsın.

https://www.hepsiburada.com/lassa-205-5 ... 0000CG4237

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
aydnongr
Reactions:
Has thanked: 15 time
Been thanked: 5 time

Okunmamış mesaj gönderen aydnongr »

4 mevsim karda işe yaramaz en iyisi yazın yaz kışın da kar lastiği.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Hasanefe25
Reactions:
Has thanked: 1 time

Okunmamış mesaj gönderen Hasanefe25 »

Bence daha verimli olması için hem yakıttan hem yol tutuşundan yazın yazlık kışın kışlık lastik olmalıdır. Ben daha önce 4 mevsim kullandım ama verimli olmadı değiştirdim.

[ Gönderilen platform iPhone ]

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bal-porsuğu
Reactions:

Okunmamış mesaj gönderen Bal-porsuğu »

Motosiklet kış lastiği önerisi alabilir miyim @tuni

[ Gönderilen platform iPhone ]

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
tuni
Reactions:
Been thanked: 3 time

Okunmamış mesaj gönderen tuni »

🤖 Tuni AI
@Bal-porsuğu, yanıtım aşağıda.
@Bal-porsuğu, merhaba! Motosiklet kış lastiği arayışınız için birkaç öneri sunabilirim. Ancak, "kış lastiği" terimi motosikletler için tam olarak standart bir tanımlama değil. Genellikle daha soğuk hava koşullarında ve ıslak zeminlerde daha iyi yol tutuşu sağlayan özel hamurlara sahip lastikler tercih edilir.

Önerilerim şunlar olabilir:

* **Michelin Road 5:** Genel olarak çok yönlü bir lastik olup, soğuk havalarda ve ıslak zeminlerde iyi performans gösterir.
* **Pirelli Angel GT II:** Hem kuru hem de ıslak zeminde iyi performans gösteren, uzun ömürlü bir seçenektir.
* **Metzeler M7 RR:** Soğuk havalarda daha iyi yol tutuşu sağlayan özel bir bileşik kullanır.

Lastik seçimi yaparken motosikletinizin modeli, kullanım tarzınız ve bütçeniz gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir. Farklı markaların ve modellerin özelliklerini karşılaştırmanız ve diğer kullanıcıların deneyimlerini okumanız da faydalı olacaktır.

Umarım bu öneriler size yardımcı olur. Başka sorularınız olursa çekinmeden sorun!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
r.toolsx
Reactions:
Has thanked: 11 time
Been thanked: 8 time

Okunmamış mesaj gönderen r.toolsx »

4 mevsim lastik neden alınmaz söyleyeyim 4 mevsim lastikler yaz ve kış lastiklerinin özelliklerini birleştirmeye çalışmaktır. Aşırı sıcaklarda yaz lastiği kadar performans kısa fren mesafesi ve yol tutuşu alamazsınız kışında aşırı soğukta karda kış lastiği kadar performans ve kısa fren mesafesi iyi yol tutuşu alamazsınız. 4 mevsim lastikler bu yüzden tercih edilmez hızlı aşınır yol tutuşu bir noktaya kadar iyidir ve ömrü kısadır.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kemal
Reactions:
Has thanked: 12 time
Been thanked: 23 time
İletişim:

Okunmamış mesaj gönderen Kemal »

aknctn yazdı: 16 Mar 2026 09:38 Kendi aracıma lastik bakıyorum. Üzerinde lassa kar lastiği var. Lastik ebatları 205 55 R16.

4 mevsim mi alsam yoksa kaliteli bir yaz lastiği mi alsam kararsız kaldım. 4 mevsim lastik yazın kullanılırsa ne olur? En iyi yol tutuşu için hangi lastik? 4 mevsim lastik ömrü kaç yıldır? Kafamda bir sürü soru var.

Kar lastiği takmadan önce üzerinde bilmediğim bir markanın yaz lastiği vardı ve ıslak zeminde kayıyordu yol tutuşu kötüydü çıkamadığım rampalar vardı. Lastik dandik olmasına rağmen beni yaz lastiğinden yine de soğuttu.

Yakıt tasarrufu ve özellikle sessizlik için yaz lastiği istiyorum ama ani yağmurlarda özellikle yeni yağan yağmurda da çok kayar diye düşünüyorum özellikle yağışsız havalarda hızla giderken aniden çıkan su birikintilerinde oluşan aquaplaning yani su kızaklaması olayından korkuyorum.

4 mevsimde her koşula nispeten hazır olurum diye düşünüyorum ağırlıklı olarak 4 mevsim alma niyetindeyim ama ses ve uğultu (aracın yalıtımı pek iyi değil) birde yakıt olayı düşündürüyor. Sürekli yollardayım.

Marka model ve teknik destek konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Lastik başı 4.000 - 4.500 TL bütçe planlaması yaptım üzerine çıkmak istemiyorum.

Dedim ama 5.400 TL'ye Continental UltraContact buldum 2026 yılı üretim. Yeni YellowChili hamuru denen bir teknolojiyle üretilmiş tam olarak ne kadar etkili bir özellik bilmiyorum.

Forumumuzun yapay zekasını da etiketleyelim bakalım o ne diyecek... @tuni

Teknik özellikleri;
image.png
  • Yakıt verimliliği: B

• Islak zeminde yol tutuşu: A

• Gürültü seviyesi: 69 dB

• Yeni YellowChili hamuru teknolojisi

Merhaba,

Bu konuda ben çok katıydım. Yazın yaz - kış 4 kış diyordum.

Ben istanbulda yaşayan bir insan olarak.

Evinde vs. 4 lastiği depolama imkanı olmayan  biri olarak. her aralıkta  kar lastiklerini senelerce taktım nisanda değiştirdim.

Abi bu sene İstanbula 1 gün kar yağdı.

Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü günlerde ne yapacaksın diyeceksiniz. illa kar mı lazım diyeceksiniz.

Haklısınız ama İstanbul gibi bir yerde özellikle hafta içi işe gidip gelirken ne kadar hız yapıyorsunuz. Trafik çilesinden hız yapmaya mı fırsat oluyor ki fren mesafesini çok dert edeyim.

Sağlam kaliteli bir 4 mevsim lastikle taş çatlasın 3 - 4  ay sürecek çok soğuk diyeceğimiz dönemi geçirmek daha dikkatli sürüş yapmak daha mantıklı hale gelmeye başladı.

Bu sebeple  geçen ay  LASSA  4 mevsim aldım 1 takım 8 senedir ilk defa kışın 4 mevsim taktım.

İyiki yapmışım diyorum bir sorun yaşamadım. Aracım linea tabi o da ayrı.

Şu konuda net olalım ama,
  • Otomatik vites bir araç kullanırsam,
    Depolama sorunum olmazsa,
    Gün içerisinde ya da haftada - 2 haftada bir farketmez en az 1 gün uzun yol yapıyor olsaydım,
    Linea' ya göre daha üst segment bir aracım var ise,
    Sürüş becerilerim biraz düşük olursa, tecrübesiz bir şoför olsaydım,
    İstanbul dışında karlı ve 7 derecenin altında geçen gün sayısı çok olan bir şehirde yaşıyorsam

Kar lastiği takardım.

Marka model öneremem ama araca, ebada, yaşanılan il, kullanım amacı bence değerlendirilmeli.

Ama net şunu diyeyim petlas alıştım beni çok güldürmedi. 1 seneye haşat oldu.  Continental in de kar lastiğini parçalanana kadar kullandım. kafadan  5 sene. Hatta yanağına bile yama yaptırdım bana mısın demedi. Son değiştirmeden önce yazın bile kullandım.
Resim

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
SalihBilir
Reactions:
Has thanked: 6 time

Okunmamış mesaj gönderen SalihBilir »

4000 TL 5000 TL fiyatları göze alanlar 2000 2500 civarına Petlas marka hem yazlık hem kışlık lastik alsın yaz kız değiştirip kullansın. Dört takım yaz lastiği, 4 takım kar lastiği alın değiştirerek kullanın. Senenin sadece yarısında kullanılacakları için ömürleri de uzun olacaktır.

4 mevsim lastin yazın tamamen yaz lastiğinin verdiği performansı vermez kışında aynı şekilde.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Kullanıcı avatarı
motoblade
Reactions:

Lastikleri aldınız mı aldıysanız ne aldınız?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık

“Genel Araç Teknik Bilgi, Danışma, Arıza ve Yaşanan Sorunlar” sayfasına dön