DUYURULAR!
  • Artık her mesajı (konu değil) ayrı ayrı Sık Kullanılanlara ekleyebilirsiniz. Ve herhangi bir konuya mesaj yazarken editör penceresi üzerinde bulunan Favori Mesajlar butonunda favladığınız mesajı seçebilirsiniz.
  • Artık forum üyelerinin Portal'a ayrıca üye olmasına gerek kalmayacak. Forum kullanıcı adı ve şifresiyle portala giriş yapabileceksiniz. Şuan açıldı ancak geliştirmesi sürüyor.

Steam Deck ve MSI Claw A1M Geçiş Süreci - Her İkisini de Denedim!| Tüm Sorunlar, Çözümler, Donanım ve Driver Sorunları

MSI Claw – MSI’ın Intel tabanlı el konsolu hakkında sohbetler, incelemeler, teknik destek, aksesuar tavsiyeleri ve oyun performans deneyimlerini paylaşabileceğiniz bölüm. Mobil oyun gücünü keşfetmek ve Claw’un sunduğu yenilikleri tartışmak için doğru yerdesiniz!

Moderatör: aknctn

Kullanıcı avatarı
aknctn
Makaleler: 0
Reactions:
Cevaplar: 3
Has thanked: 197 time
Been thanked: 284 time

Steam Deck ve MSI Claw A1M Geçiş Süreci - Her İkisini de Denedim!| Tüm Sorunlar, Çözümler, Donanım ve Driver Sorunları

#1 Okunmamış mesaj gönderen aknctn »

Bu konuyu öne çıkaranlar: aknctn
Bu konu 1 kez öne çıkarıldı ⬆️ Öne Çıkar
Steam Deck mi Msi Claw mı.jpg

Bu başlığı, Steam Deck kullanan ve Windows el konsollarına meraklı olan, aynı zamanda Steam Deck ve MSI Claw A1M arasında kararsız kalanlar, her iki cihazı da araştıranlara detaylı bilgi vermek için hazırlıyorum. Aynı zamanda buradan danışıp sorabilirsiniz de. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak teknik sorunlar, çözümler, performans farkları ve yaşadığım tüm maceraları anlatmak istiyorum.

Biraz uzun olacak ama benim gibi araştırmayı sevenlere etli dolu bir rehber olması için her şeyi yazıyorum.

🔹 STEAM DECK DENEYİMİM

Steam Deck'i çıktığı ilk günlerde aldım. Benim model:
  • 64 GB eMMC depolamalı versiyondu.
⚙️ Teknik Özelliklerim:
  • AMD APU
  • 64 GB eMMC
  • microSD kart desteği
  • SteamOS (sonradan Windows 11 Pro kurdum)

✅ Windows 11 Kurulum Deneyimi

Steam Deck’e Windows 11 Pro kurmak istedim çünkü:
  • Epic Games ve RockStar platformlarımda da oyunlarım vardı ama en büyük sebep oyunlar rahatça Türkçe yama kurabilmekti. Kendi linux işletim sisteminde de Türkçe yama çalıştırılabiliyordu ama çoğunda olmuyordu.
Kurulum sırasında yaşadığım sorunlar:
  • Aygıt Yöneticisi dolu dolu ünlem işaretleriyle doluydu.
  • Touchpad, ses kartı, bazı tuşlar çalışmıyordu.
  • O dönemde driver bulmak tam bir kabus oldu. Steam sitesinde vardı ama olmuyordu.
  • Windows performansı biraz hantal kaldı çünkü:
    • eMMC yavaş,
    • RAM paylaşımlı,
    • driver eksikleri boldu.

🎮 RDR2 Maceram

Buna rağmen şunu başardım:
  • SD karta Red Dead Redemption 2 yükledim.
  • En yüksek değil ama yüksek sayılacak grafik ayarlarında oynadım. Ya da orta seviye diyelim abartı olmasın.
  • Hatta TV’ye bağladım, atla dağ bayır gezdim. O bile çok keyifliydi.
→ Yani Steam Deck beni performans olarak şaşırttı. 64 GB cihazdan bu kadarını beklemiyordum. Düşünsenize Windows 11 Pro kuruyorsunuz hafıza yok sd kart takıp RDR 2 kuruyorsunuz ve orta seviye ayarlarda bunu rahatça oynayabiliyorsunuz. Bunu gerçekten anlamadım, o cihaz bunu nasıl başardı aklım almadı.

🚫 Steam Deck’te Karşılaştığım Teknik Sorunlar
  • Ekran Işık Sızması (Backlight Bleeding)
    • Sağ alt köşede bariz ışık sızması vardı.
    • Karanlık sahnelerde rahatsız ediciydi.
  • Tuş takılmaları:
    • Bazı tuşlar bastıktan sonra geri gelmiyordu.
  • Cihaz bazen siyah ekranda takılıyor ve açılmıyordu.
  • eMMC hız olarak yetersizdi → oyun]oyun[/url]]oyun[/url]]oyun[/url] yüklemeleri ve kopyalama uzun sürüyordu.

🔹 MSI CLAW A1M’E GEÇİŞ KARARIM

Bir süre sonra dedim ki:
Tamam kanka, bu iş eMMC ile yürümeyecek. Daha güçlü bir el PC’si lazım!
Araştırmalara başladım ve gözüme MSI Claw A1M takıldı.

⚙️ MSI Claw A1M Teknik Özellikleri:
  • Intel Core Ultra 7 155H (Meteor Lake)
  • Intel Arc Graphics (Xe LP mimarisi)
  • 16 GB LPDDR5
  • 512 GB NVMe SSD
  • 7” FHD, 120 Hz IPS ekran
  • Windows 11 Home
  • USB4 desteği (DisplayPort çıkışı destekler)
  • MSI Center M kontrol yazılımı

🔹 MSI CLAW KURULUM SÜRECİM

✅ Windows 11 Kurulumu

Kutudan Windows 11 Home ile çıktı. Ama kurulumda Microsoft hesabı zorunluluğu vardı.
Bu ekranda “atla” diye bir seçenek yoktu. Microsoft'un zorunlu oturum/hesap açma zorlamasından nefret ediyorum. Çaresi var elbette ama klavye bağlamanız lazım kablo uçları uyacak mı dönüştürücü mevcut mu bunlar tartışılır.

Çözüm:

Şansa type-c kablolu klavyem vardu direk bağladım Shift + F10 tuşlarına basarak komut satırını açtım ve şunu yazdım:

Kod: Tümünü seç

oobe\bypassnro
enter tuşuna bastıktan sonra kurulum yeniden başlıyor internet bağlantım yok seçeneği çıkıyor ve bu kısmı atlayabiliyorsunuz.

Kurulum tamamlandı ancak bekleyen bir sürpriz vardı. Tuşlar çalışmıyordu!
  • Tüm güncellemeleri yaptım.
  • Msi M uygulamasını ve o uygulamanın bulduğu güncellemeleri de yaptım.
  • Steam'de tüm kontroller girdilerini denedim ama olmadı.
  • Windows oyun kumandalarında Xbox 360 Controller görünüyordu testte joystickler çalışıyordu ama diğer tuşlar çalışmıyordu ekrandaki test simgeleri yanmadı.
  • Donanımları kaldırıp yeniden yükledim yine olmadı.
Neredeyse cihazı iade edecek hale geldim bir an soğuyacaktım. Daha sonra kurtarma seçeneklerinden Windows'u baştan kurdum her şeyi sıfırladım yani formatladım. Kurulum sırasında son sürüm Windows indirdiği için kurulumdan sonra güncelleme yoktu. Yani her şey günceldi. Bundan mı olsa gerek bilmiyorum tüm tuşlar çalışıyordu sadece A tuşu hariç... Onu da Xbox 360 Controller güncellemesiyle hallettim.

Şimdi sorunsuz ve yüksek ayarlarda Chernobylite oynuyorum. Cihaz daha çok yeni bir iki hafta oldu deneyimlerimi bu başlığı güncelleyerek paylaşacağım.

🔹 OYUN TESTLERİ VE PERFORMANS

✅ Chernobylite Testi

MSI Claw’a Chernobylite yükledim. Oyunu açınca:
  • Otomatik olarak en yüksek ayarlarda açtı.
  • FPS stabil, hiç kasma yok.
  • Claw’ın ekranı 120 Hz → oyun akıcı.
  • Fan sesi bazen artıyor ama rahatsız etmeyecek düzeyde.

✅ Diğer Oyun Planlarım

Şimdi sırada:
  • Cyberpunk 2077
  • Fallout 4
  • Starfield
  • Witcher 3 Next-Gen

🔹 CLAW VS. DECK KIYASI
ÖzellikSteam DeckMSI Claw A1M
İşletim SistemiSteamOS / WindowsWindows 11
Depolama64 GB eMMC512 GB NVMe SSD
GPUAMD RDNA 2Intel Arc Graphics
Ekran60 Hz120 Hz IPS
Driver ÇilesiFazlaEhh :)
Oyun PerformansıOrta-İyiİyi-Çok İyi
Ekran KalitesiOrtaDaha iyi

🔹 SONUÇ
Steam Deck → Linux tabanlı, daha oturmuş bir sistem.
Ama eMMC sınırlamaları ve donanım sorunları beni yordu.

MSI Claw A1M → çok daha güçlü, özellikle Windows dünyasına tam entegre.
Fakat driver sorunları, özellikle Handheld Companion çakışmaları, insanı deli edebiliyor.

Ama şunu net söyleyeyim donanım olarak Claw kesinlikle Deck’ten güçlü.

Özellikle 512 GB SSD ve 120 Hz ekran farkı ciddi hissediliyor.

Sorusu olan varsa elimden geldiğince yardımcı olurum!
Resim

Etiketler:
Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

“MSI Claw” sayfasına dön